ajansy-yazılım

Neden e-Ticaret


İnsanoğlu her geçen gün hayatına farklı yenilikler kazandırmaktadır. Bu değişimler sonuç olarak insanların geleceğine de etki etmektedir. Özelliklerde son zamanlarda bilim ve teknoloji alanında atılan adımlar birçok yeniliğe imza atılmasında etkili olmuştur. İşte bu yeniliklerden biride e-ticaret (elektronik ticaret)tir. Bilindiği üzere ticaret kavramı mal ve hizmetlerin satın alınması ve satılması anlamını ifade etmektedir. Bu sürecin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Yani e-ticaret (elektronik ticaret) mal ve hizmetlerin elektronik ortamda satın alınması veya satılması işlemidir. E-ticaretin tanımlanması farklı ülke kuruluşları tarafından farklı olarak tanımlanmıştır. Bunlardan en bilindik (kabul görmüş) olanı OECD tarafından 1997 yılında yapılmış olan tanımlamadır.

Ülkemizde ilk olarak e-ticaret 1998 yılında büyük alışveriş merkezleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Basın ve bankacılık alanlarında ise e-ticarete ilişkin yatırımlar 2000 li yılların başından itibaren hareketlenmeye başlamıştır.

eticaret

İnternet ortamı bilindiği gibi sonsuz bir deryadır. Her cinsten, ırktan, huydan insanın bulunduğu internet ortamında neyin satılıp satılamayacağını kestirmek çok zor. Bu konuda asıl iş sizin pazarlama becerinize kalıyor. Pazarlama tekniğiniz sayesinde internetten hemen hemen herşeyin satışını yapmak mümkün.

eticaret

E-Ticaretle klasik ticaretin arasındaki en büyük fark hız. Elektronik ortamda saniyeler içinde gerçekleşen işlemler, reel hayatta haftalar alabilyor.E-Ticarete geçerek müşterilerinizle daha hızlı iletişim kurabilir ve istekleri doğrultusunda olan işlemleri daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz.

e-Ticaret Modelleri


İşletme- İşletme (B2B)

“Business to Business – B2B” denilen şiketten – şirkete, işletmeden işletmeye organizasyonunda eğer ürün ve hizmet, satıcıdan yine satış yapmak üzere başka bir satıcıya geçiyorsa, burada kurumlar arasında ticaretten bahsedilir.E-ticaret, işletmeler arası ticarette maliyetlerin azalması ve verimliliğin artmasında etkin rol oynamaktadır.

Bu modelde firmadan-firmaya alım ve satım olduğu için bu altyapı ile faaliyet gösteren firmaları toptan satış yapan firmalar olarak adlandırabiliriz.

Ülkemizde bu altyapı ile faaliyet gösteren pek çok toptancı sitesi bulunmaktadır. Perakende satış yapan firmalar bu sistem aracılığı ile toptan fiyatına aldıkları ürünü perakende satışlarla müşteriye ulaştırmaktadır.

İşletme- Tüketici (B2C)

Bu model e-ticaret sistemleri arasında en yaygın kullanılan modeldir çünkü daha çok ürün kullanıcılarını, son müşteriyi hedeflemektedir. Nasıl bir dükkânda ürünler müşterilere sunuluyorsa bu model içinde aynısı geçerlidir. Reel bir dükkandan tek farkı, online mağaza olmasıdır.

B2C e-ticaret modelinde firmalar ürünlerini ve hizmetlerini kendi sanal mağazalarında veya bir çok firma’nın ürünlerini satışa sunduğu alışveriş portallarında satışa sunabilirler. Tüketiciler ise aradıkları ürünleri bu e-ticaret siteleri üzerinden bularak online alışveriş süreçlerini online veya offline tamamlayabilirler. Günümüzde B2C e-ticaret modeli tüm perakendeciler için önem taşımaktadır.

Tüketici - Tüketici (C2C)

Bu modelde tüketiciler, bu modeli benimseyen firmalar (Aracı) aracılığıyla internet üzerinden hem alış hem de satış yapabiliyorlar. Bu modelde firma (aracı) ürün satmaz, sadece sunduğu hizmet karşılığında satışı gerçekleştirilen her üründen belirli bir komisyon alır. Aracı firmanın kazancını bu komisyonlar oluşturur.

Bu modelin diğer modellerden bir diğer farkı da ikinci el ürünlerinde alım ve satımının yapılmasıdır.

Müşteri Tarafından Avantajları


Firmanın internet üzerinden müşterilerine bilgi sunabileceği 7/24 açık bir şubesi oluşur.

Elektronik ortamda saniyeler içinde veriler aktarıldığından zamandan tasarruf gerçekleşir.

Telefon , fax ücretlerinden tasarruf edilerek , maddi yük azaltılabilir.

Evden çıkmadan hızlı bir şekilde alışveriş yapmasını sağlar.

Daha fazla ürün çeşiti görerek seçme imkanı bulur.

Ürün hakkında ürünü kullananlar tarafından yapılan yorumlar sayesinde ürün hakkında daha net bilgilere sahip olur.

Stok , maliyet bilgileri elektronik ortamda olduğu için tedarikçi firma stok yapmak durumunda kalmaz ve stoğunda ne kadar ürünü olduğunu ve bu ürünlerden kaç tane sattığını bilir.

Şirket Tarafından Avantajları


Ürünlerini satabileceği yeni bir kanal oluşturur.

Ürünleri hakkındaki bilgileri detaylı olarak sunabileceği bir platforma sahip olur.

Stogunda ürün bulundurmayarak talebe göre satış yapabilir.

Her an yeni müşteri bulma imkanı yüksektir.

Telefon,fax gibi maddi israf oluşturan iletişim yollardan kurtulayarak, iletişime harcadığı para yönünden kara geçer.

Reklam masraflarını azaltarak daha fazla müşteriye sahip olabilir.